Hva skal man velge?
Når det gjelder det siste innen LED-skjermer, er det ingen tvil om at OLED fortsatt setter standarden. Men med høye prislapper, ofte mellom 12 000 og 36 000 kroner, kan det være vanskelig å rettferdiggjøre investeringen for mange. Likevel er det ingen vei utenom; OLED-teknologien overgår både QLED og LCD på de fleste områder, ifølge eksperter som Kevin Walmsley fra AO. Den overlegne kontrasten, de dype svartnivåene og den enestående bildeuniformiteten som OLED tilbyr, er vanskelig å matche
OLED-skjermer baserer seg på en unik teknologi der hver piksel selv avgir lys. Dette betyr at du får ekte svartnivåer, uten lyslekkasje fra bakbelysning, noe som resulterer i ultra-realistiske lyssettinger, skygger og kontraster. OLED-piksler reagerer også raskere, noe som gir et jevnere bilde. Dessuten er skjermene utrolig tynne, ofte mindre enn én centimeter fra front til bakside.
De beste OLED-TVene i 2024
Det er få produsenter som tilbyr OLED-skjermer i dag, men jeg har testet noen av de beste fra LG, Sony, Samsung, Panasonic og Philips. Her er en rask oversikt over de beste modellene:
Best overall: Samsung S95D
Best verdi: Philips OLED+908
Best for bildekvalitet: Sony Bravia XR A95L
Best for sport og gaming: LG G4
Best for filmtitting: Panasonic MZ2000
Hva er nytt i 2024?
Det er flere spennende oppgraderinger på årets OLED-modeller. Bransjeaktører, forteller at vi kan forvente bedre bildeprosessering, bruk av AI-teknologi, lysere bilder og flere forbedringer for gamere. Spesielt MLA (micro lens array) og QD-OLED (quantum dot OLED) er teknologier som har fått en kraftig oppgradering og kombinert med enda kraftigere AI-prosessorer.
Hvordan velge den beste OLED-TVene
For å gi en rettferdig vurdering er 65-tommersmodeller fra hver produsent et utgangspunkt man kan se på . Hvordan fungerer de både i mørke rom og i dagslys for å evaluere lysstyrke, dynamisk rekkevidde og fargekvalitet under ulike lysforhold og vinkler. I tillegg er det viktig å teste de med ulike kilder, fra UHD og HD til standardoppløsning, både via streaming og Blu-ray.
Lydkvaliteten kan du vurdert både med og uten lydplanker fra samme produsent som TV-en, og gameregenskapene bør man teste med PS5. Brukervennlighet, navigasjon, app-tilbud, tilkoblingsmuligheter og støtte for ulike formater som Dolby Vision og FreeSync bør også valueres.
Et annet moment er hvor tungt og enkelt det var å montere, flytte og justere TV-ene.
Konklusjonen er klar: Hvis du er ute etter det beste innen bildekvalitet, spesielt for film og gaming, er OLED fortsatt veien å gå. Men med høye kostnader er det viktig å vurdere behovene nøye før man investerer. Uansett hvilken modell du velger, vil du få en skjermopplevelse i verdensklasse.