Dokumentar og teknologi i Amsterdam

Dokumentar og teknologi i Amsterdam

Hver november forvandler den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Amsterdam (IDFA) Amsterdams sentrum til et paradis for dokumentarfilmfans. IDFA har nå eksitert siden 1988 og er verdens største dokumentarfestival og inneholder foredrag, workshops og over 300 filmer som forteller historier om livet rundt om i verden. Noen er morsomme, andre triste, og de representerer alle det beste dokumentar-sjangeren har å tilby. Visninger foregår over hele byen og inkluderer utendørsvisninger der du kan se en film under nattehimmelen.  I tillegg har det de siste årene vært egne fora for hvordan ny teknologi kan brukes for å gi nye dokumentaropplevelser.

Regissør av «Drone» Tonje Hessen Schei hadde premiere på sin nye internasjonale dokumentar «iHuman» på IDFA, det ble en storslått aften for teamet bak og filmens investorer blant annet NFI og Filminvest.  iHuman er en politisk thriller om kunstig intelligens, makt og sosial kontroll. Fra innsiden av den blomstrende AI-bransjen viser denne filmen hvordan den mest kraftfulle og vidtrekkende teknologien i vår tid forandrer liv, samfunn og fremtid.

Bilde fra iHuman som hadde premiere på IDFA 2019

iHuman følger pionerer i frontlinjen av den usynlige AI-revolusjonen for å se hvordan denne teknologien utvikles og implementeres. Gjennom møte med noen av de skarpeste hodene i AI-bransjen trekker iHuman veikart frem dit vi skal. Hvem  koder scriptet for fremtiden vår? Hvordan påvirker AI hvem vi er?

iHuman viser en økende konflikt i tech-verdenen. På den ene siden hevder selskaper som Google at vi trenger AI for å løse klimaendringer, kreft eller sult. På den annen side frykter folk som Bill Gates og Elon Musk at AI er den største trusselen mot menneskeheten. iHuman undersøker konsekvensene av kraftkonsentrasjonen til AI-industrien med flere milliarder dollar som knapt har noen juridiske stengsler. Noen sammenligner kunstig intelligens med atombomben da vi ikke kjenner den potensielle makten denne nye teknologien kan ha.

Ny teknologi for dokumentar.

IDFAs nye medieprogram DocLab utforsker hvilke muligheter interaktiv fortellerkunst gir vårt bilde av omgivelsene. Gjennom årene har IDFA DocLab utviklet seg til en av de ledende plattformene for interaktiv dokumentarkunst og historiefortelling. Hvert år tar de i bruk nye teknologier, setter i gang samarbeid mellom kunstnere og tilbyr et bredt spekter av bransjeaktiviteter for å støtte dem som former landskapet innen nye medier og kunst. Under festivalen ble det vist fram det beste innen interaktive dokumentarkunsten med en fysisk utstilling og en serie eksperimentelle live-begivenheter for å presentere udefinerte kunstformer for et bredere publikum.   Monitor var tilstede da MITs Center for Advanced Virtuality førte Richard Nixon tilbake til livet for å holde en dyster tale omkring sannheten om månelandingene. Resultatene er sjokkerende troverdige. 

 Prosjektet In Event of Moon Disaster, påstår man at Apollo krasjet inn i månen ved å bruke “deepfake” -teknologi for å skape et alternativt univers der Nixon faktisk holder den dystre talen.  Det var imponerende hvor klar og tydelig Nixon framsto i sine påstander om en alternativ virkelighet.  Det er bare å glede seg til Donald Trump får lov til å omjustere vår virkelighet på ordentlig, Twitter here we come.  Du finner eksempler på filmklippene på Monitor sin youtube side.

Fra VR-visningene på IDFA

VR for dokumentar

 I kjelleren av hovedjernbanestasjonen i Amsterdam var DocLab: VR Cinema.  Her kunne man se de beste virtual reality-filmene som DocLab har å tilby. Et utvalg av noen av VR-filmer for dokumentar ble vist, dette inkluderte  «–22,7 ° C» av Jan Kounen, «Dinner» av Ana Vîjdea og Cosmin Nicoara, «The Inhabited House» av Diego Kompel, «Lagos at Large» av Jumoke Sanwo, «The Waiting Room VR» av Victoria Mapplebeck og «Last Whispers» av Lena Herzog.  Monitor kunne ikke fornekte seg til å fordype seg i dokumentarfilmens muligheter innen VR.  Vi gikk gjennom et over tre timers langt program.  Argentinske Diego Kompel tar oss gjennom besteforeldrenes forlatte stue og lar oss få innblikk i over tretti år med familær historie.   I et 360 graders perspektiv får vi presentert minner og refleksjoner om fortiden som har passer.  Kompel bruker familiens hjemme-video opptak og plasserer disse som tilnærmete autentiske presentasjoner i rommet der det skjedde, ti år etter ti år presentert i sammen med hans egne refleksjoner på lydsiden. Et spennende fortellermessig og kunstnerisk grep som viser hvilket potensiale også VR har til å bringe oss til et annet sted og gi oss nye refleksjoner og inntrykk.   Rumenske Vijdea og Nicoara tar i VR-dokumentarer «Dinner» oss gjennom lag på lag med middagsituasjoner i New York, USA.  Vi er som seer tilstede i rom i en boligblokk etasje for etasje, eller ute i mobile hjem.  Vi er tilstede som en slags usynlig gjest gjennom middag etter middag.  Dette krever sin seer med stor grad av tålmodighet, men ga iallefall Monitor sin journalist en opplevelse som fortsatt sitter.  Det er utrolig hvordan noe så hverdagslig som middag og middagsrutiner kan tegne et liv, og gi oss innsikt i andres menneskers liv.

Monitor sin utsendte etter over 1 time med VR-film, fattet men konsentrert.

Marked for dokumentar

 En av de viktigste årsakene til at IDFA har vokst til en av de største dokumentarfestivalene i verden er det faktum at IDFA har skapt et forretningsmarked i tillegg til en publikumsfestival. Forumet og Docs for Sale er kjernen i dette markedet.  Forum er et medfinansierings- og samproduksjonsmarked hvor omtrent 55 prosjekter presenteres hvert år til potensielle investorer og kjøpere. Dette var opprinnelig en møteplass for europeiske TV-stasjoner som

BBC, Arte, ZDF og nederlandske VPRO. I de senere år har nye aktører kommet inn på markedet slik som filmfond og distributører, men også plattformer som Netflix, The Guardian og New York Times. Utvalget av prosjekter har også utviklet seg til en blanding av TV, kino- og tverrmedialeprosjekter.  I tillegg er alle  verdensregioner er representert med aktører som inkluderer Al Jazeera, HBO og CCTV. Documentary for Sales er en markedsplass med mer enn 500 nye dokumentarer hvert år. Docs for Sale har også hatt en vellykket online

tilstedeværelse siden 2008. Siden den gang har TV-stasjoner, distributører og festivalprogrammerere har kunnet å betale for å se dokumentarer på en online plattform.

I 2015 ble det satt rekord med 23.000 visninger.  Dette er noe av logikken bak at både små og store aktører i dokumentarfilmverden hvert år kommer sammen i Amsterdam ikke bare for å se de aller nyeste dokumentarene, men også for å bygge nettverk og gjøre forretninger, og for å følge trender og oppdage nye talenter.

 



Med Mjoll inn i framtiden

Med Mjoll inn i framtiden

«Remote -Production» i full skala

«Remote -Production» i full skala