Fokus på DataVideo hos Focus Nordic
DataVideo har sett seg ut Focus Nordic som sin nye distributør i Nord-Europa, et tilskudd til produktkatalogen som blir svært godt mottatt hos dette skandinaviske selskapet med nedslag i 15 markeder. Vi blir invitert med på kombinert konsert og demonstrasjon av bærbare bildemiksere av Michal Tomaszewicz fra selskapet. Musikken leveres av bandet Salige Syndere, som oftere spiller for et større publikum enn en enslig journalist. Vi satt pris på begge deler.
Fra lageret i Göteborg kan Focus Nordic raskt levere over 200 produkter fra DataVideo. Selskapet har i lang tid spesialisert seg på å levere utstyr til kringkastingsindustrien, men etter hvert også levert utstyr for alle som trenger kamera og distribusjon av levende bilder. Streaming har vokst seg frem som en nødvendighet for alle i dette markedet, og vi får presentert to bildemiksere, med tilbehør, for de som ønsker enkel, men likevel profesjonell bildeproduksjon fra seg til sitt publikum, enten det er kunder eller fans. HS-1600T leveres i koffert og lar deg koble til opptil fire bildeenheter, for eksempel tre kameraer og en datamaskin, og på enklest vis samkjøre signalene fra disse og sende de ut til mottaker. KMU-200 er en enklere løsning som kan kobles til et kamera, men likevel lar deg plukke ut opp til fire bildeutsnitt fra helhetsbilde, og på den måten gi inntrykk av en flerkameraproduksjon. Perfekt for debatter, foredrag med flere talere samtidig eller konserter på små scener, slik tilfellet er på denne demonstrasjonen. Kameraet som brukes til denne siste er i dette tilfelle en DSLR fra Sony, men det meste kan kobles til, som leverer levende bilder. - Det er alltid spennende å prøve ut nye produkter, og med DataVideo har vi fått virkelig mye å bryne oss på, forteller en engasjert Tomaszewicz. Han har en variert bakgrunn, med over 30 år erfaring med foto og video, og var raskt ute med å gripe muligheten til å teste utstyret i en troverdig setting, derav konserten på demonstrasjonen. - Vi kan alltid bruke tid på å snakke om de tekniske spesifikasjonene, men det som virkelig er gøy er å vise hvordan utstyret brukes og fungerer i sitt rette miljø, fortsetter han. De to bildemixerne han viser frem er raskt satt opp, og fungerer omtrent umiddelbart. En rask titt på kontrollpanelet avslører at det ikke kreves for stor grad av kyndighet for å ta de i bruk. Selv en relativt nybegynner kan operere disse med kun kort tids prøving og feiling.
Komplette løsninger
HS-1600T selges naturligvis separat, men den markedsføres som en pakkeløsning i kombinasjon med tre PTC-140T PTZ-kameraer og solid transportkasse med hjul, og håndtak attpåtil. - Mange trenger løsninger som får dem raskt på nett med sine budskap, og da er det en fordel med enkle og komplette løsninger, forteller Tomaszewicz. Det er naturligvis mange som starter på bare bakke når det kommer til streaming og levende bilder, så helhetlige løsninger er redningen for mange av disse. På skjermen har hvert kamera sitt dedikerte skjermområde, om man skifter enkelt mellom hva som går ut på panelet. En joystick lar deg styre hvert kamera, hvor det peker, zoom og det hele. Med mindre man har total mangel på forståelse for hvordan bildeproduksjon gjøres vil det nesten være umulig å ikke raskt plukke opp hvordan en skal styre denne løsningen. Selv undertegnede forstår prinsippet på første forsøk. - PTC 140T er svært anvendelige kameraer til en rekke formål, forklarer Tomaszewicz. De har full HD, 20 ganger optisk zoom og med solid base kan de plasseres midlertidig på stødig underlag, eller selvsagt monteres permanent for de som har et fast sted der det skal filmes og streames. De kobles til bildemixer via kabel med opptil 100 meter rekkevidde. Det som er litt unikt er at alle signaler og strøm sendes fra og til mixer via ethernet-kabel. Man slipper altså egen kabel for bildesignal, egen for styring og en egen for strøm. Dette gjør at PTC 140T kan plasseres på ganske spesielle, og kanskje tidligere utilgjengelige steder. Kontrollpanelet kan koble til opptil tre kameraer på denne måten, mens det oppsettet som vi får demonstrert i konsertlokalene i Tønsberg også inkluderer en laptop koblet via hdmi som er dedikert i kanalen til det "fjerde" kamera. - Her kan vi legge inn eksterne bilder eller annet materiale, og sy det sammen med det som skjer live på scenen før det streames ut videre, forteller Tomaszewicz.
Gjør ett kamera til fire
I tillegg til det robuste, og mer avanserte HS-1600T har Tomaszewicz også tatt med KMU-200, som er et mer kompakt kontrollpanel til bruk for de som kun har ett kamera for å levere bildesignal inn til mikseren med. Det har mange gjenkjennelige knapper, men ser også litt ut som et industrielt nettbrett med sin store touch-skjerm som tar mye av kontrollflaten. - Med denne kan vi gjøre om ett kamera til fire, forenkler Tomaszewicz for oss. Det han mener er at man kan hente ut fire utsnitt fra samme bilde, og gi inntrykk av at man har en reell flerkameraproduksjon. Et utsnitt er typisk totalbilde, mens tre utsnitt settes på valgte områder av det samme bildet. I dette tilfellet på de forskjellige medlemmene i orkesteret. Denne teknologien har vi sett presentert med 8K kameraer, der leverandører oppdaget at de hadde "for god" bildekvalitet, og kunne utnyttet ett kamera til å levere flere bilder til samme produksjon. Gjerne innen sport var dette ansett som fordelaktig, mens det vi får presentert viser at en løsning som oftest fungerer flere steder. Touch-skjerm lar deg enkelt strekke ut det utsnittet du ønsker, og låse det, for så å velge flere. Rammer i forskjellige farger viser hele tiden utsnittene, og hvilket av de som er aktive ut. - Mange vil kunne løfte sine produksjoner flerfoldige hakk med KMU-200, og produsere film eller strømminger som ser veldig profesjonelle ut, forteller Tomaszewicz. Det låner seg lett ut til konferanser, debatter og andre typer mindre arrangementer, som både ønsker og trenger å nå ut til et større publikum mer effektivt. - Mange biblioteker har de siste årene tatt på seg å være scene for alt fra boklanseringer til samfunnsdebatter, legger Tomaszewicz til. Det typiske oppsettet for slike er en enkel scene med to til tre deltakere, og her vil KMU-200 kunne løfte produksjonen på en enkel måte som krever liten forkunnskap fra den som skal operere utstyret. I dag blir dette løst på flere forskjellige måter, og kvaliteten på strømmingen avhenger i stor grad av tilgjengelig utstyr og kompetanse til å bruke dette utstyret. Noen steder gjør det veldig profesjonelt, mens andre henger litt etter. - Med denne løsningen er vi ganske sikre på at de fleste vil levere et bedre, og mer interessant innhold til sitt publikum, og kanskje til og med med mindre innsats enn tidligere, forklarer Tomaszewicz.
Luftige løsninger
Felles for begge modellene er at de har fire innganger for lyd. To XLR og to RCA (L/R), med innbygd lydmikser for å sende signalene videre sammen med bildene. Samtidig som man strømmer kan man også ta opp direkte til et SD-kort. DataVideo har også en egen skyløsning, dvCloud der man kan laste opp ferdige produksjoner klare for videre distribusjon på sin foretrukne plattform. I tillegg har de en dual stream encoder som lar brukere sende direkte til to plattformer samtidig, for eksempel både Facebook og YouTube. Med få grep og raskt oppsett kan man nå direkte ut til sine følgere på mindre enn 15 minutter.
Enklere forestilling enn man forestiller seg
DataVideo har en ganske stor produktgruppe som de ansatte i Focus Nordic nå gjør seg ekstra godt kjent med. De to bildemikserne vi får demonstrert er gode eksempler på hvilke muligheter som åpner seg med deres teknologi. En rask titt på deres nettside viser at det allerede er et rikt utvalg av produkter som dekker de fleste behov knyttet til produksjon og formidling av levende bilder. For utøvende musikere som har vært sulteforet på å nå ut til sitt publikum er utstyret også et stort plaster på såret, i en tid der de fleste scener i beste fall har begrenset publikumstilgang. - Denne typen utstyr gjør at vi kan gi våre følgere en bedre digital opplevelse, nærmere opp til en levende konsert, forteller bandet samstemt, men litt skranglete, akkurat som musikken deres. De legger ikke skjul på at Tom Waitz, blant flere, er inspirasjonen til musikken deres, men de mestrer kunsten det er å levere rusten musikk med stålkontroll og disiplin. Bandet har hatt mye erfaring med strømming av musikk gjennom sine sosiale kanaler, og selv om de helst spiller foran levende mennesker er de ikke fremmed for at dette er en måte å nå ut til et bredere, kanskje internasjonalt publikum, som til nå har vært geografisk utilgjengelig. - Vanlig strømming er ikke nødvendigvis det mest spennende, men det kan være nok for de som allerede liker oss. Utstyr som dette kan gjøre at vi skiller oss ut, og kanskje når publikum først gjennom skjerm, sier bandet.
Produkter for en bred gruppe brukere
DataVideo har finpusset sin teknologi siden starten og laget produkter for alle typer brukere. Formidling av levende bilder, særlig direkte, har vært komplisert og dyrt frem til for bare kort tid siden, og litt fordi behovet for enkle produkter til overkommelige priser ikke har meldt seg før for noen år siden, har dette heller ikke blitt lansert så høylytt tidligere. Det nye tiåret ga alle en start som viser hvor attraktivt det er for selv enkle aktører å være på nett direkte, og etter som digital infrastruktur har gjort dette mulig har også behovet for produkter som løser dette profesjonelt, både teknisk og visuelt, blitt større. Focus Nordic føler de har funnet en ypperlig leverandør av produkter for dette formålet, og er spesielt fornøyd med det høye antallet produkter, fra svært enkle til ganske avanserte, de nå har fått muligheten til å inkludere i sin totale produktkatalog. - Vi satser stort på å være leveringsdyktige, og lagerfører DataVideo sine produkter ved vårt hovedkontor, forteller Tomaszewicz. Han understreker at dette er det de anser som sin generelle styrke, ikke bare produktutvalget men også leveringsevnen. Det er utvilsomt riktig innstilling når de samtidig ønsker å nå ut til en kundegruppe de tidligere ikke har hatt like stor befatning med. - Vi opplever at alt fra små bedrifter til prester i lokale menigheter tar kontakt og ønsker hjelp med å nå ut med sitt budskap. Enten de er ute etter å styrke bunnlinjen eller redde sjeler har vi det tekniske utstyret som gjør det noe enklere å nå sine mål, forteller Tomaszewicz lett muntert. Han legger til at hele bransjen, ikke bare Focus Nordic, nå står ovenfor samme utfordring, som er å tilby utstyr som nesten er så enkelt at selv bestemor kan operere det. - Det er et lite stykke frem til vi er helt i mål med akkurat det, men med DataVideo på laget er vi et langt skritt nærmere, slår han fast.