TEST: SENNHEISER PROFILE USB MIC
Sennheisers Profile USB mic er en allsidige mikrofon som fungerer like godt til vokal, som podcast og streaming. Den kommer i to varianter. En liten bordvariant med enkel fot (ca. 1.200,-), og en større versjon med bomarm, som frir til streamere og podcastere (ca. 1,900,-). Selve mikrofonen er sammen uansett hvilken versjon man skaffer seg, men det er sistnevnte variant Monitor har testet.
Først litt kjedelig fakta. Profile-mikrofonen er en sylindrisk konstruksjon i metall, omtrent 15 (h) x 6 (b) centimeter og har fysiske kontroller foran og har tilkoblinger på baksiden. Det er en enkeltsidig kondensatormikrofon med Sennheisers KE 10 kardioid-mønster kapsel under gitteret. Den leverer et frekvensområde på 20Hz til 20kHz. Den har et maksimalt lydtrykknivå (SPL) på 125dB ved laveste forsterkningsinnstilling og 85dB på det høyeste. Det er hengsler på basen som gjør at du kan vinkle mikrofonen for best mulig opptak. Den støtter samplingshastigheter på 44,1 kHz og 48 kHz ved bitdybder på 16 eller 24 bits. Og den bruker digital signalbehandling (DSP). Avhengig av hva du kobler mikrofonen til må du ha enten windows 10/OS 10.15, eventuelt Android 9/iOS 14 eller nyere. Utover det trengs ikke noe spesiell programvare for å få den til å fungere på den enheten du foretrekker. Den fungerer også med den programvaren du foretrekker.
Kontrollene i front
Fronten har en mute-knapp øverst som kan fungere lydløst hvis du er forsiktig. Under denne er det tre knotter: hovedlyd, en til mikrofonsignal (helt til venstre er helt til venstre, helt til høyre er en datamaskin, og midtpunktet gir en lik blanding), og en til hodetelefonvolum. Knappen for hovedlyd lyser grønt når mikrofonen har strøm, blir gul når signalet klippes, og lyser rødt når lyden er dempet. På baksiden er det en 3,5 mm (minijack) hodetelefonkontakt med et frekvensområde på 20Hz til 18,5kHz sammen med en USB-C-port for strøm og tilkobling. Sennheiser har satt alle kontroller du måtte trenge direkte på mikrofonen, noe som har blitt stadig mer sjeldent på USB-modeller.
En hjelpende arm
Den medfølgende bomarmen, som består av to 30 cm. lange deler som kobles til ledd med ca. 4 cm. diameter, gir en høy grad av justerbarhet. Du kan til og med vippe koblingen på enden av armen slik at den er rett opp eller opp ned. Kombinert med mikrofonens innebygde hengsel tillater dette oppsettet presis posisjonering.
Armens to deler har selvlåsende ledd ved basen, albuen og mikrofonens tilkoblingspunkt. Disse leddene er lett justerbare med tilsiktet trykk, men har en tendens til å holde seg på plass hvis du støter dem ved et uhell. Armen festes til en klembase som skal passe de fleste standard skrivebord, mens dens svingbare feste muliggjør enkel bevegelse (selv om vi skulle ønske at den også hadde en lås).
I pakken får du en 3 meters USB-C-kabel (mye lengre enn den drøyt 1 meter lange kabelen som følger med bordvarianten). Den festes i braketter som løper langs armen, og muliggjør dermed ryddig, enkel kabelhåndtering.
Tydelig presentasjon for vokal
Mikrofonen ble funnet med en gang vi testet den med Garageband på en mac, noe som er veldig praktisk. Og det bekrefter at den virkelig er plug-and-play.
Mikrofonen ble testet først med mix-knappen vendt helt til venstre (slik at vi bare hørte mikrofonsignalet), og lot oss dermed evaluere med null latens. Du får fortsatt et skarpt stemmesignal selv med høy forsterkning, selv om noe romtone sannsynligvis også kommer gjennom. Ikke overraskende fant vi ut at det optimale forsterkningsnivået var på eller bare forbi midtpunktet. For noen applikasjoner kan dette resultere i et litt lavere enn ønskelig signal i hodetelefonene, men det er her muligheten til å styre hodetelefonnivået separat kommer godt med.
Å blande mikrofonsignalet med datalyd fungerer sømløst, men du vil sannsynligvis møte litt ventetid når du nærmer deg den knappens midtpunkt. VOldsomt mye forsinkelse var det ikke, men det var merkbart nok til at vi holdt den kontrollen nærmere venstre (for mer mikrofonsignal)
Baksiden
I en avstand på rundt 15 cm. unna mikrofonen og med forsterkningen satt til litt forbi midtpunktet, fikk vi et rent, skarpt signal som hørtes podcast-klart ut. Vokal er den klare styrken til denne mikrofonen, selv om den også skal takle akustiske økter godt.
Hvis du vil bruke nærhetseffekten, kan du komme så nært som 5 cm. unna for roligere, mer intim vokal. Mikrofonen muliggjør et ganske solid tonespekter avhengig av plasseringen og avstanden din fra den. Bare husk at å flytte nærmere resulterer i mer plosiver og sannsynligvis litt uønsket munnstøy også. Du kan kutte ned på plosiver med et popfilter, men det er noe du må kjøpe separat; i motsetning til mange konkurrerende modeller, får du ikke en i denne pakken. (Mange tredjepartsfiltre er tilgjengelige på nettet.) Under testing fant jeg ut at en avstand på 15 cm. unna mikrofonen var langt nok til at den interne dempingen bak grillen kunne håndtere eventuelle plosiver jeg leverte.
Samlet sett er signalet her kanskje litt mindre lyst og diskantfokusert enn noen modeller vi tester, men det er fordi det tar sikte på åpenhet. Du vil kanskje legge til litt høy-midt EQ i etterbehandling, men det er mer et spørsmål om preferanse enn en feil ved mikrofonen.
Topp oppsett for streamere
Sennheiser-profilen gir et relativt gjennomsiktig signal som gir mye klarhet til enhver streamingvokal. Vi er også store fans av dens omfattende on-mic-kontroller, kvalitetstilbehør (inkludert den svært justerbare bomarmen som du får som en del av Sennheiser Profile Streaming Set), og enkel plug-and-play-tilkobling.
Konklusjon
Denne mikrofon er en god all-round løsning for alle som jobber med lyd. Om du kun skal bruke mikrofon til en type vokal kan det være det finnes alternativer som er bedre og til opptak av instrumenter er den noe begrenset, men denne gir god dekning på de fleste områder av lydopptak. Den største skuffelsen var mulig at bordholderen ikke også fulgte med i streamingpakken, som hadde gitt økte bruksmuligheter. Med armen er man mer avhengig av at den er fastmontert, men det blir kanskje litt pirkete.