Klar for LLB 2017

Snart er alt klart for messen på Telenor Arena

LLB 2017 starter opp nå snart i Telenor Arena, vi har snakket med noen av utstillerne om hva du kan vente å se på messen på Telenor Arena 1-3.mars.

På LydRommets stand vil man i år kunne finne et eget klasserom. De er nemlig i ferd med å levere dB-loggestasjoner til et stort antall spillesteder over hele landet. I klasserommet blir det kjørt kurs i løpet av messa som gir en innføring i konseptet til alle som vil. Are Terjeson hos LydRommet forteller at regulering av lydnivå er noe som er på vei inn i bransjen i Norge. Går man over grensa til Sverige har de hatt et lovverk på plass siden 2004, som regulerer hvor høyt det kan spilles. En regulering som har kommet både publikum og lydteknikere til gode. - De aller fleste teknikere i Norge er sitt ansvar bevisst, og mange har også med seg egne systemer for overvåkning av lydnivået. Likevel finnes det unntak, der konserter blir ødelagt av tekniker og band som vil ha det så høyt som mulig, kan Terjeson fortelle før han fortsetter.

- Så er det viktig å presisere at en stasjon for dB-logging ikke gjør noe med lyden i seg selv. Den fungerer kun som en visuell rettesnor for lydteknikeren, der både øyeblikksnivå og gjennomsnittsnivå til enhver tid kan leses av på en dedikert skjerm. Målingen genererer så en logg, der man kan lese av lydnivået i etterkant.  Dette systemet funger godt i Sverige, og Terjeson regner med at norske lydteknikere og scenearbeidere ikke bare vil tilegne seg kunnskap om disse stasjonene raskt, men at de også vil oppleve fordelen ved fornuftig nivåstyring som positivt for seg selv. - Det maksimale lydnivået i henhold til den usertifiserte norske standarden vil fremdeles være så høyt at du vil kunne kjenne skarptromma i brystet. De seriøse teknikerne i Norge vil ikke ha noe problem med å innordne seg dette. Mange vil nok heller være lettet over å kunne gi håndfaste argumenter til ivrige konsertgjengere som kommer bort til miksepulten for å slå av en prat.

Terjeson tror at det snart vil komme et lovverk i Norge, likt det som finnes hos søta bror. Da vil tallmateriale som loggestasjonene leverer kunne brukes som verdifull dokumentasjon. Selv om dette er et frivillig tiltak av fra bransjen selv, er det ikke helt uten offentlig innblanding. Ordningen er nemlig finansiert av Musikkutstyrsordningen, og Terjeson berømmer de for å vise samfunnsansvar med dette tiltaket - Dette er på en måte vår bransjes røykelov, bare at den er initiert og utført av bransjen selv. Heller det, enn at Dagfinn Høybråten skal sette dB-standarden, avslutter han med et smil. Når LydRommets klasserom ikke brukes til undervisning, vil det fungere som et høyteknologisk møterom, med produktløsninger fra blant annet AKG, BSS, JBL og AMX. Utenfor klasserommet, som bare opptar en femdel av standen, vil det vises fram øvrig utstyr som digitalmiksere fra Studer og Soundcraft, studioløsninger fra Focusrite og romkorreksjon fra Trinnov.  Alt sammen blir presentert som helhetsløsninger på standen. LydRommet er opptatt av å demonstrere hvordan de kan levere totalpakker, eller i det minst vise frem hvordan utstyr fra dem kan fungere i en helhetlig sammenheng, enten det er et tradisjonelt lydstudio, kringkastingsstudio eller annet.

Multitechnic – Løsninger for små og store behov

Erik Landsem ved Multitechnic kommer til LLB-messen med et knippe nyheter, i det minste i norsk sammenheng. Det første han vil snakke om er Mantra Lite, og tilhørende Mantra Wing fra LSC Lighting Systems.. – Dette er en intuitivt og kompakt lyskontroller, som kan betjene behov fra rene amatører til profesjonelle ved mindre jobber, forteller Landsem entusiastisk. Det som er nøkkelen til dette prisvinnende lysbordet fra Australia, er hvor enkelt og oversiktlig det er for den som skal bruke det, samtidig som det har en rekke avanserte funksjoner. Litt på samme måte som dagens telefoner og nettbrett kommer uten instruksjonshefte, er Mantra Lite laget slik at man skal kunne bruke det uten for mye bruk av instruksjonsmanual. Mantra Lite er designet for kontroll av LED-lamper, der man enkelt kan sette farge og animere fargene (fargechase), men man har også kontroll på dimmerkanaler samt bevegelige lamper.  Mantra Lite kan være et godt alternativ til f.eks. skoler, lag, foreninger, grupper, samt selvsagt til utleiefirma - uten at det tar for stor del av budsjettet.  Mantra Lite kan utvides ved hjelp av vinge – Mantra Wing, noe som gir 12 kanaler og 1 univers ekstra. Maks to vinger kan kobles til Mantra Lite. – Dette er første gang denne blir vist frem i messesammenheng i Norge, forklarer Landsem, men avslører samtidig at de allerede har solgt flere av disse også her i landet.

Fra Elation trekker Landsem frem Fuze Wash Z350, som noe av det mest spennende de vil ha med seg på messen. Denne kraftig LED-Wash lampa kommer med en 350W COB LED-kilde,  Dette gir en veldig jevn output. Denne lampa inngår i Fuze-serien.  Han nevner også DTW Bar 1000, som de også kommer til å lede oppmerksomheten mot i mars DTW (dim to warm) . Landsem tror den vil være interessant for de som har behov for lyssetting med forskjellige varianter av hvitt lys, både for scenebruk og teater/TV. Med både kaldhvit, varmhvit og amber gis kan den rette fargetemperatur oppnås. DTW-serien kommer med både bar og par-varianter

Det siste han vil snakke om er den nye hovedkatalogen til Sommer Cable, som han alltid gleder seg til når den kommer. – Sommer Cable har et unikt utvalg av kabler, kontakter og tekniske løsninger som burde tilfredsstille et hvert behov, uansett hvilken del av bransjen man jobber i, kan Landsem forklare. Har finnes gode bulk- og ferdigløsninger, bla når det kommer til nettverkskabling, videokabel og ikke minst hybridkabel. Sommer Cable har nå et stort utvalg av elektronikk også, fra DI-bokser, HDMI extendere og matriser til fullstendige system for AV-installasjon. HDMI generator/testeren fra Sommer Cable har bla blitt meget populær.

Chr. Quartz Lighting – LED er fremtiden

Christian Berrum i Chr. Quartz Lighting avslører at han i år vil ha fullt fokus på LED-teknologi på messa i år. Han forteller entusiastisk hvordan han tror dette vil være fremtidens belysningsløsning for en stor del film- og TV-produksjoner. - Med mindre du trenger kraftig utendørsbelysning, kan LED løse det meste av dine behov, kan mannen med mer 40 års fartstid i bransjen fortelle. Han understreker at han også leverer tradisjonelle lyskilder, både for salg og utleie, men at det er viktigere for han å få frem informasjon om LED-lys som er ypperlige softlight, til en anstendig pris.


Ekstra morsomt er det at salgssjef for TGL, Yun Kim kommer hele veien fra Sør Korea for å være tilstede på hele messa. TGL er et selskap som produserer LED-løsninger til store installasjoner, som broer og kjøpesentre, men som også leverer produkter basert på samme teknologi, til film- og TV-arbeidere her i nord. Det vil med andre ord være en unik mulighet til å finne ut alt man skulle ønske å vite om produktserien LUKAS, med 200w, 100w og 50w lamper. Dette er utstyr med et svært høyt TLCI-nivå, opp mot 97-98, og det står ikke tilbake for konkurrerende produkter.

Videre kan Berrum avsløre at han også kommer til å presentere stativer og tilbehør fra italienske Muraru. – Dette er en fantastisk leverandør, som leverer kvalitet som matcher det man er vant med av stativer fra dette landet, men til en hyggeligere pris, blir vi fortalt. I tillegg er dette en produsent som strekker seg langt for å imøtekomme kundens behov. I motsetning til andre, store leverandører, kan man enkelt komme i kontakt med ansatte i Muraru som er villige til å ta imot bestillinger på spesialtilpassede stativer, selv i små kvanta. Som en mindre produsent av denne typen produkter, har de en unik kapasitet til å tilpasse seg kundens behov.

Tar du turen innom Chr. Quartz Lightings stand på LLB vil du også kunne oppleve noe så sjeldent som LED-lamper produsert i Europa. Fra danske Brother, Brother & Son har Berrum med seg det nye Pipeline-systemet og K7 museumsbelysning. – Brothers var pionérer innen LED teknologi, med sin innovative løsning for fosfor dekning av LED-dioder. Remote Phosphor er en løsning der det korrigerende fosforbelegget legges på en plate utenfor LED-dioden, og blir bombardert av fotoner fra lyskilden. Der gir et betydelig jevner lys, og selv om flere andre produsenter har tatt igjen danskenes forsprang på området, er dette en produsent som kan sine saker.

Mediability – Med fokus på helhet

Mediability kommer til å bruke deler av sin 100 kvm til å vise frem et anstendigutvalg av kameraer til forskjellige bruk. – Vi leverer jo alle typer kameraer, fra enkle videokameraer til skolebruk til store kringkastingskameraer, forteller Rolf Ravndal.

De ønsker å ha en stand som viser helheten i sin produktrekke, så det vil i tillegg til kameraer fra Arri, Red, Sony, Blackmagic, også være en egen streamingavdeling med produkter fra NewTek og Livestream. Dessuten vil det bli mulighet til å se nye løsninger fra AVID, or Ravndal glemmer ikke å nevne LiveU, som Mediability bidratt til å utvikle. Ellers er det jo også verdt å trekke frem leverandører av trådløse løsninger, som Taradek og Cmotion.

Ravndal trekker frem Sonys Sony FS 7 mark II som skal vises frem for første gang i Norge, på LLB-messen. Denne versjonen fra Sony har raffinert flere funksjoner fra forgjengeren, med kanskje den nye E-mount som den mest omtalte. Også Panasonix UX180 er et kamera som Ravndal gleder seg til å vise frem i Telenor Arena.
Alt i alt kommer Mediability sin stand vise et totalutvalg av kameraer, optikk, stativer og trådløse løsninger. – Av erfaring vet vi jo at mange tar turen innom oss, på messen, for å bli oppdatert på utstyr og muligheter for fremtiden. I tillegg til våre egne produkteksperter vil flere av våre underleverandører stille med representanter på messen, kan Ravndal avsløre. Det er med andre ord gode muligheter for å få grundig informasjon direkte fra kilden, om du avlegger Mediability et besøk på LLB-messen i mars.

Hofmann – Fleksibel lysmatter

Fra Sverige kommer Hofmann AB med en rekke godsaker til LLB. Vi rekker en rask prat med Michael Hofmann på telefon, som sier det er vanskelig å velge hva han skal trekke frem, men om han kun kan nevne en ting må det være nye Flex-light fra Fomex. Dette er lyssterk, dimbar, flerfarget LED-belysning som kommer montert på et solid og fleksibelt panel. Dermed er det et fleksibelt og allsidig verktøy som dekker en rekke lysbehov for fotografer og lysarbeidere. Også behov de ikke visste de hadde. Eller retter sagt, så byr Flex-light på løsninger som tidligere kunne by på store og omfattende utfordringer. Selv om dette er fleksible matter, er de likevel tynne og ikke spesielt tung. De har CRI på 96 og TLCI på 96 for tungsten og 98 for dagslys, og en variabel fargetemperatur, fra 6.500 til 2.700°K. Mattene kan dimmes med medfølgende kontroll, som også er DMX-kompatibel og V-mount for batteridrift.  Like før en kort, men hektisk telefon fra Sverige, legger Hofmann til at de også ser frem til å vise frem 4K-monitorer fra TVLogic, cases fra Orca i tillegg til mye forskjellige lys.

Scandec – Noe for enhver

Scandec kommer også med et rikt utvalg til sin stand. Vi snakker med Marius Lindaas, som entusiastisk kan fortelle om det nyeste tilskuddet i SD-serien av mixere fra DiGiCo. SD-12 er særlig fleksibel med tanke på tilkoblingsmuligheter, med 2 stk. MADI-BNC og innebygget UB-MADI (USB-lydkort) som standard og 2 DMI kortplasser med mulighet for Dante, Aviom, Hydra 2, MADI-BNC, MADI-CAT, Waves m.m. SD-12 viderefører det beste fra sine forgjengere i serien, og kan tas i skue på stand nr. 19 i Telenor Arena. Der kan teknisk interessert få tilfredsstilt en hvilken som helst grad av nysgjerrighet, fra en tydelig kompetent arbeider.  Lindaas trekker også frem nyheter fra L-Acoustics, både høytalere, sub og forsterkere. De komme rogså til å ta med seg nye broadcastmixere fra Calrec.

Skjermer fra Panasonic er noe Scandec er spesielt stolte av å levere til det norske markedet. De har med til LLB-messen flere typer skjermer egnet for utleie så vel som installasjoner. Dette er robuste og lyssterke skjermer med en rekke innebyggede funksjoner for bruk som signage og utleie.  Om du legger ruten innom Scandecs stand vil du ikke bare treffe deres egne, faglig sterke representanter, men også leverandører som L-Acoustics, EV, Dynacord og Panasonic kommer til å være tilstede med kunnskapsrike folk.

Det er med andre ord store muligheter for at du vil finne noe på messen som vekker din nysgjerrighet. Enten det innovative produkter, helhetlige løsninger, videreutvikling av solide arbeidsverktøy eller positive tiltak i bransjen for øvrig. Dessuten vil møter på messen gi mulighet for at nye idéer fødes, og bransjen får mulighet til å utvikles videre.

 

 

 

IPTV

02.28.17
Geir Bergersen

Søk

Monitor magasin

Twitter

07.12.2017 - 15:19

SVG Europe is delighted to announce that it will host its first-ever Nordic Summit in Norway on January 15-16... fb.me/CxtNCsMm

01.12.2017 - 11:35

Doppler Film med viktigheten av videoarkivering fb.me/9FsW8bSir

28.11.2017 - 16:09

Her trekker vi vinneren av DJI Phantom 4PRO dronen! fb.me/AWOJrKYX

24.11.2017 - 18:09

Her trekker vi vinneren av DJI Phantom 4 Pro dronen! fb.me/15W27Ad3z

24.11.2017 - 17:45

Bransjenytt

Pandora har valgt Premium utgaven av AMIRA kamera som gir de blant annet 2K opptak i ProRes 444, import av egendefinerte 3D LUT og opptil 200fps.

Steinberg Media Technologies GmbH ønsker å invitere til et unikt Cubase 7 launch-party og en uforglemmelig aften på John Dee, Rockefeller i Oslo...

Mediateket har blitt tildelt to viktige anbud i NRK den siste tiden.

I samarbeid med DK-Tecknologies arrangerer Soundware Norge AS et Loudness seminar, tirsdag 18. oktober.

Twentyfourseven AS overtar det norske Maxell-agenturet på profesjonell opptaksmedia. Det skandinaviske selskapet er utleier av teknikk til TV-...

Reality i nord for britiske TV-seere. Nå skal også britene kjempe seg fram til "71º Nord", blir det suksess på britiske TV-skjermer. Gir...

NISS har fått godkjent studieprogrammet årsstudium i film og TV som et høyskolestudium.

Dokumentarfilmen vinner fram i Norge.

Petter Wallace med bakgrunn fra Filmfondet og Produsentforeningen er ny sjef for NRK sin eksterne redaksjon.

NRK lisens ulovlig i forhold til EØS-avtalen.

Nyhetsarkiv

Med opp mot 1000 besøkende til nå har LLB i 2017 hatt godt besøk den første dagen. Messen varer fortsatt torsdag 2.mars og fredag 3.mars på Telenor...

Monitor har tatt en prat med et utvalg utstillere for å få litt dybdeinformasjon om hvilke nyheter og overraskelser de har for besøkende på årets LLB...

TV-programmet «Lost in Time» er det første Interactive Mixed Reality-gameshowet i verden, og all utvikling skjer i Norge.

Den 14 utgaven av ISE messen i Amsterdam starter opp 7-10.februar. ISE 2017 er en av de største messen for AV-installasjoner i Europa. I 2016 var...

Det nye Moesgård Museum utenfor Århus er absolutt verdt et besøk. Museet setter nye standarder for hvordan et museum kan utformes i dag og utnytter...

Når foreningen for Lyd, Lys og Bilde (LLB) åpner dørene for sin messe i mars 2017 er det andre gang de holder messen utenfor Oslo sentrum....

Panasonic vant blindtest av laserprojektorer utført av den britiske systemintegratoren Pure AV.

– Mediability blir navnet på det nye konsernet som samler tre av Skandinavias fremste leverandører av medieproduksjonsløsninger.

NAB 2016 starter i Las Vegas nå denne uken. Arrangøren forventer over 100.000 besøkende.

Tilt var det første selskapet i Norge som startet opp et profesjonelt droneselskap i filmbransjen.

Monitor nyheter RSS

Syndicate content